Historie

Ons bedrijf kent een rijke historie, startend in 1972.

1972

In 1972 zijn Henk en Coby Hoekert begonnen vanuit hun achtertuin aan de Stationsweg in Oldebroek.

1974

Naarmate de groei vorderde, werd nabijgelegen grond aangekocht aan de Klocklaan in Oldebroek, met een oppervlakte van 1,9 hectare. Hier werd een loods en kassen gebouwd ten behoeve van het kweken en de particuliere verkoop van een breed boomkwekerij sortiment.

1986

Gezien de beperkingen om door te kunnen groeien op de huidige locatie in Oldebroek is de kwekerij in 1986 verhuisd naar een perceel van 17 hectare aan de Zuiderzeestraatweg 410 tussen Wezep en Oldebroek, ook wel bekend als 'de Oldhorst', gezien het tegenoverliggende landgoed. Vanuit deze locatie ging de afzet niet langer richting particuliere verkoop, maar via de Bloemenveiling in Aalsmeer, handelaren en exporteurs door heel Europa.

1987

Op 17 juli 1987 trok een windhoos een spoor van verwoesting. De nieuwe kassen werden verwoest, inclusief alle planten. Mede met de hulp van collega's en familie werd het bedrijf weer snel opgebouwd, onder het motto 'puinruimen en weer doorgaan’. In de daaropvolgende jaren werden nieuwe kassen gebouwd en containervelden aangelegd.

1990

Door marktwerking onstond meer noodzaak tot productvernieuwing. Eén van de methoden om heldere bloemkleuren te ontwikkelen in een plant is door jongplanten te laten bestralen door radio-actieve straling. Door stekjes van de gevuld-bloemige Calluna vulgaris 'Darkness' te laten bestralen bij Gammaster in Ede, werd na verloop van tijd tussen de productie-velden een afwijking, helder-rood bloeiende bloemtakje ontdekt. De basis van de productvernieuwing werd gelegd!

1992

De nieuw gevonden Calluna-sport werd gestekt, getest en uiteindelijk in productie gebracht onder de naam Calluna vulgaris 'Dark Beauty®'. De vondst werd ingediend bij de ''nieuwigheden keuring'' van Plantarium en ontving de gouden medaille voor beste nieuwigheid!

1993

Nadat de Calluna vulgaris Dark Beauty® bekendheid kreeg in de markt, kwam Henk in contact met Gerd Canders en Franz Maassen, beide heidekwekers uit Straelen (Duitsland). Gerd en Franz, die geïnteresseerd waren in de productie van de nieuwe Calluna, middels het afdragen van licenties per plant. Door het nieuwe soort kwekersrechtelijk te beschermen ontstond een nieuwe verdienmodel.
Europlant Canders

1996

Ook op gebied van het infrastructuur stond het bedrijf niet stil. Het aanleggen van betonvloeren en lava-vloeren ten behoeve van een efficiënter product-proces en het borgen van de gewaskwaliteit. Daarnaast heeft het bedrijf een volledig gesloten teeltsysteem en recirculatie van water.
Boomteelt op beton

1998

De noodzaak om exclusief sortiment te kweken wordt steeds belangrijker. Om te komen tot betere soorten worden door het zogenoemde planthunten, bijzondere plantensoorten gezocht, die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Bert Rietberg bezoekt vele landen waaronder; Tanzania, Zuid-Afrika en Kenia op zoek naar aanvullingen voor het sortiment.

2000

Henk besloot zich na zijn pensioen te focussen op de veredeling van de Calluna (heide) knopbloeiers. Samen met zijn dochter Wijnanda werden de eerste kruisingen in 1999 uitgevoerd. In 2000 is het nieuwe bedrijf Edens Creations B.V. officieel geregistreerd.

2001

In de loop van de jaren kwamen er meer kinderen van Henk en Coby in het bedrijf werken. Dochter Wijnanda, (schoonzoon)Bert, oudste zoon Wichert, zoon Rutger met (schoondochter) Jeannet en jongste zoon Matthias die, hoewel niet officieel werkzaam, zijdelings betrokken was bij de visieontwikkeling. In 2001 heeft deze tweede generatie de volledige aandelen overgenomen van Henk. Samen met een team van betrokken medewerkers is hard gewerkt om het bedrijf verder te continueren.

2003

In 2003 zijn de eerste Calluna vulgaris knopbloeier rassen kwekersrechtelijk beschermd en geïntroduceerd onder de naam Beauty Ladies®. Vanaf het begin is er een sterke samenwerking met Gerd Canders (Europlant Canders) en Karl Heinz de Winkel (NiCa). Het knopbloeiersortiment van Eden’s Creations is sindsdien fors uitgebreid en de veredeling geprofessionaliseerd.

2007

Naast knopbloeiers heeft Eden’s Creations ook een sortiment Calluna vulgaris structuurplanten ontwikkeld. Deze zijn kwekersrechtelijk beschermd en op de markt gebracht onder de naam Skyline®.

2013

De Calluna markt groeit en dat geld ook voor de Oost-Europese landen. In 2013 wordt een samenwerking aangegaan met kweker Piotr Krzyżyński, die jongplanten produceert voor de Oost-Europese markt.
Piotr Krzyżyński

2018

Binnen de veredeling is inmiddels, naast de Calluna, een nieuwe product-lijn ontwikkeld. De Hebe All Blooms®. Samen met Peter Opschroef een kweker uit Straelen, Duitsland worden de eerste soorten geintroduceerd.
Aflora

2021

In december 2021 zijn de aandelen officieel overgedragen aan de derde generatie, de broers Henrik en Christiaan Rietberg. Zij zijn inmiddels eindverantwoordelijk voor de visie, strategie en bedrijfsvoering van het bedrijf.

2022

Een nieuwe generatie, een nieuwe visie en een nieuwe bedrijfsuiting. Vanaf 1 september 2022 heet het bedrijf officieel 'Edens Plants & Creations'!